Analysuppgift

Analys av BBC News

BBC News är en stor nyhetssajt som rapporterar om nyheter från hela världen. Sidan rapporterar om både seriösa och mer lättsamma nyheter.

Materialval

BBC News rapporterar om stora nyhetshändelser från hela världen. Om man ser till materialet på startsidan kan man se dem största och mest aktuella nyheterna från hela världen på första sidan. BBC News blandar nyheter från alla delar av världen, trots att det är en brittisk nyhetssida ligger inte fokus på lokala nyheter utan mer världsomspännande rapporteringar.
Nyheterna är valda med omsorg då det endast är större mer seriösa nyheter som kan ha ett värde för läsarna som förekommer på sidan. Dessa nyheter kan vara allt i från till exempel politiska, om katastrofsituationer, krigsrelaterade eller något mer lättsamma nyheter. BBC News försöker ha med och ingripa det mesta, då man kan välja att läsa nyheter inom specifika ämnen. Det finns även mer informativa nyheter som är reportage liknande och fakta lika artiklar.

Målgrupper

BBC News vänder sig till den vana, vuxna nyhetsläsaren. Sidan riktar sig till nyhetsläsare från hela världen då man kan välja att läsa nyheter från alla världsdelar. Nyheterna som finns på sidan är för vana nyhetsläsare då språket på sidan är på en viss nivå, vilket även ger en indikation på att den tänkta målgruppen inte heller är yngre läsare utan snarare personer över 30 år som är utbildade och har vissa krav på det de läser. Språknivån gör även att sidan mest riktar sig till personer från engelskspråkiga länder, vilket är förståeligt då BBC News är en brittisk nyhetssida.

bbcnewsfrontpage

Struktur/Innehåll

Första sidan är indelade i två kolumner, en något större till vänster och lite mindre till höger. I dessa kolumner finns olika typer av nyheter och artiklar. I den vänstra större kolumnen finner man först olika aktuella nyheter från hela världen, toppnyheter, det primära på sidan. Längre ner i vänster delen finns det fler toppnyheter, en sektion för videoklipp med nyhetsinslag, sen följer “Also in the news” med länkar till bland annat mer lättsamma nyheter och länkar till toppnyheterna inom olika ämnen som Business, Technology, Entertainment/Arts, Science/Enviroment, Health, Sport och Magazine. Efter dessa finns även länkar till de största världsnyheterna från de olika världsdelarna och bland annat en sektion för bilder liknande den för video.
I den högra kolumnen finns det rutor med  “Magazine”, “Features” och “Analysis” som innehåller mer informativa artiklar och reportage. Under dessa finns en ruta med de mest populära artiklarna i tre listor efter antingen mest delade, mest lästa eller de populäraste video/ljudklippen. Här finns bland annat också en ruta med uppdatering från börsen.
Överst på sidan finns ett antal klickbara flikar som börjar med Home för startsidan följt av nyheter från olika delar av världen: UK, Africa, Asia, Europe, Latin America, Middle East och US & Canada. Efter dessa följer ytterligare några flikar för nyheter inom olika ämnen: Business, Health, Science/Enviroment, Technology, Entertainment och Video. När man klickat in på en flik/kategori finns det ytterligare alternativ liknande de tidigare flikarna för att få mer specifika nyheter inom denna världsdel eller detta ämne. Allra längst upp på sidan finns det länkar till BBCs andra nyhetssidor för sport och väder med mera. Till höger om dessa finns ett litet men tydligt sök fält för att själv söka upp innehåll på BBC News.

Sidan har en tydlig struktur som hjälper besökaren att hitta det personen är ute efter. Strukturen ger även en bra överblick vilket gör den lättanvänd överlag eftersom man som besökare ganska snabbt förstår hur man hittar på sidan.

Bilder, video & multimedia

BBC News använder sig av bilder på ett väldigt informativt sätt. Bilderna är enkla på det sätt att de inte sticker ut på något viss, utan de är mer nedtonade i utseendet. Dels eftersom bilderna inte är särskilt kontrastrika eller innehåller mycket starka färger osv. som drar till sig blicken. Bilderna är heller inte fotograferade på ett sätt som gör att de väcker uppmärksamhet, de är inte fotograferade på ett “artistiskt” viss utan endast för att vara ett komplement till texterna på sidan. Det är inte bilderna som är i fokus på BBC News utan nyheterna i sig. Det tycker jag är bra eftersom det är en så pass stor och seriös nyhetssibbcnewsvideoboxda.

På BBC News finns det även nyheter i form av videoklipp. Dels finns det klipp med enstaka specifika nyheter av olika slag om man önskar det, sedan har dem även ett avsnitt som kallas “On-minute World News” som är en sammafattning av de senaste nyheterna från BBC World News. På sidan finns en egen liten flik med en egen sida som är bara för just deras nyheter i video form. En stor nackdel med denna sida är att det emellanåt ligger en del reklam här, på de vanliga sidorna med nyheter i text form förekommer nästan ingen reklam alls (och den som finns är väldigt nedtonad) därför blir det ett litet irritationsmoment när det dyker upp sådana här bildannonser. Ibland har även videoklippen i sig 30 sekunders reklam innan det huvdsakliga klippet börjar vilket känns lite tröttsamt eftersom det i vissa fall är nästan lika långt som klippet i sig.

Överlag har BBC News ett bra sätt att hantera bilder, videoklipp och annan multimedia på. Bilder finns med i nästan varenda artikel och länkar till videoklipp förekommer på många ställen på sidan men i egna kolumner/rutor som gör att det blir mer avskilt från resten, det gör att det inte tar över vilket jag tycker är bra, då slipper man som besökar att bli påtvingad det utan kan välja själv om man vill titta. Videoklippen i sig håller hög kvalité både när det gäller innehåll och utförande, dem är i stil med inslag i TV nyheter ungefär. Likaså bilderna håller hög kvalité på ett lågmält sätt, är informativa och väcker inte någon oönskad uppmärksamhet, precis som jag tycker att de ska vara.

Formgivning

Formgivningen på BBC News är enkel och stilren och ger ett seriöst intryck. Sidan innehåller få färger; rött, svart, grått, vitt och blått. Den röda färgen används överst på sidan som header för att markera att det är BBC News sidan som man besöker, BBCs andra sidor har andra färger överst, BBC Sport är till exempel gul. Den röda färgen markerar även “Breaking News” så att dessa nyheter syns och markerar att det är nyheter som är aktuella och kan vara viktiga. Svart förekommer inte särskilt mycket på sidan, det används bara på texterna i artiklarna och som en kontrastfärg bakom flikarna längst upp på sidan där man väljer nyheter efter ämne eller världsdel. Grått och gråblå används för att markera och avskilja till exempel videoklippen från artiklarna på startsidan eller det som inte är aktuella nyhetsartiklar i högerkolumnen genom en ruta runt. En del rubriker som inte är klickbara är vanligtvis även gråa för att markera att dessa inte är länkar. Vitt förekommer en hel del på sidan eftersom bakgrunden är vit , vilket ger sidan en stilren och seriös känsla. Även rubriker och texter på den röda headern är vita, vilket gör att det syns bättre mot det röda. De flesta rubriker och länkar på bland annat startsidan är blåa för att markera att de är klickbara.
I övrigt har BBC News ett klassiskt utseende på sidan som ger ett seriöst och förtroendeingivande intryck vilket hjälps av att sidan inte innehåller några stora bildannonser utan endast några diskreta små rutor med textreklam på högra delen av sidan. Den enkla och rena designen gör att det är lätt för besökaren att använda sidan och hitta det personen vill.

bbcnewslayout

Texterna

Texterna på BBC News är skrivna utifrån en jouralistisk grund men på ett sätt som är mer anpassat för webben. Det gör att många av artiklarna kan vara ganska långa, dock kortare än en tidningsartikel, även om detta kan variera från artikel till artikel. Texten inleds med en kort och informativ ingress som ger en bra bild av artikelns innehåll. Eftersom många av artiklarna är långa delas dem upp med mellanrubriker för att underlätta vid skumläsning eller för att läsaren lättare ska kunna hitta det avsnitt personen är intresserad av. Texterna är skrivna så att de går rakt på sak, det viktigaste kommer först, det som rubriken “lockade” med. Sedan följer det mindre viktiga där man kanske utvecklar ämnet lite ytterligare. Men det huvudsakliga innehållet ligger i början av artikeln. Ser man till texten i sig själv är den uppdelad i många korta paragrafer, vilket är bra för webben eftersom det underlättare läsning men jag tycker att det enkelt kan störa läsflödet eftersom det blir konstanta avbrott emellan text paragraferna. I övrigt är texterna mycket välskrivna och dem ger en seriös och pålitlig känsla.

bbcnewstextandlinks

Rubriker och länktexter

BBC News rubriker är ofta korta och informativa. De ger inte intryck att vara skrivna på ett sätt som är till för att locka till sig fler läsare eller väcka uppmärksamhet. Snarare att dem bara vill göra läsaren intresserad.  Rubrikerna ger därför bra information om och en bra bild av artiklarnas innehåll.

Det är inte ofta BBC News använder sig av länkar i texten. När dem väl använder länkar ligger dessa inbäddade i texten och blir en del av den, vilket gör att man kan klicka sig vidare till sidan i fråga på ett naturligt sätt för att läsa vidare och man förstår vart man hamnar. Länkarna är även markerade i blått, vilket är en klassisk färg att ha på länkar och gör att dem står ut från den vanliga texten ytterligare. Dem flesta länkar som man hittar på sidan är till andra relaterade artiklar på BBC News hemsida.

Övrigt

Mitt första intryck av BBC News var att sidan var lite rörig och innehöll lite för mycket olika element. Men efter att ha tittat lite närrmare på den och använt sidan ett par gånger så har den växt i mina ögon. Det känns som en genuin, seriös nyhetssida som man ska vända sig till om man vill ha de senaste aktuella stora nyheterna.

Omdöme

BBC News är en välgjord och trovärdig nyhetssida som är användarvänlig med välskrivna och aktuella världsnyheter. Det är en sida som jag absolut kommer använda mig av och skulle rekommendera som en väldigt bra nyhetskälla. Därför får sidan 5 av 5 i betyg av mig.

One comment

  1. Tack för inlämnad uppgift!

    Formalia
    Språk: Utan anmärkning.
    Bilder: Ja.
    Mellanrubriker: Ja.

    Kontrollpunkt, målgruppsanalys:
    Bra början, men du kunde ha gått ännu längre. Utbildade över 30, ok. Men vad säger du om kön, samhällsklass, bostadsförhållanden, politisk tillhörighet, inkomst, etc?

    Kommentar:
    Annars mycket bra!

    Betyg: G+

Leave a comment